Cum sa opresti mancatul emotional

Stiai ca vizualizarea este un instrument puternic pentru a obtine ce vrei in viata?
Mancarea este energie pentru corpul uman si noi mancam pt a putea supravietui in timpul zilei. De asemenea ne adunam in jurul mesei pentru a celebra evenimente speciale si a petrece timp cu cei pe care ii iubim. In timpuri grele este normal sa oferim mancare celor care au nevoie. Este de inteles ca mancarea si emotiile sunt astfel conectate. Din pacate, unii oameni se simt obligati sa manance dincolo de punctul in care se satura. Acest lucru este facut pentru a calma emotiile volatile, sau pentru a umple un gol emotional.


Institutul national de sanatate estimeaza ca 3% din americani (peste 9 milioane) sufera de prea multa pofta de mancare, altfel cunoscuta ca si Neregula Binge. Aceasta boala poate sa duca la obezitate, tipul 2 de diabet, si sentimente de vina si rusine. Mancatorii emotionali tind sa fie ghidati de emotiile lor mai degraba decat de foamea lor. Cativa mananca cand sunt suparati, singuri sau plictisiti. Altii mananca in momente de stres. Altii pur si simplu continua cu comportamente invatate in copilarie, cand mancarea era asociata cu comfort si recompensa. Mancatul emotional are foarte mica legatura cu foametea si totul cu nevoile nesatisfacute.
Daca tu crezi ca tu sau cineva pe care il iubesti se lupta cu mancatul emotional, urmeaza acesti pasi catre procesul de recuperare.

Recunoaste semnele mancatului emotional
Mancatorii emotionali tind sa manance pana cand sunt incomfortabil de plini, si de obicei mananca singur deoarece sunt constienti de cantitatea pe care o consuma. Dupa ce au mancat, se pot simti dezgustati, vinovati sau sa intre in depresie in legatura cu lipsa lor de autocontrol.



Invata sa iti identifici declansatorii
Fiecare episod de mancat emotional are un declansator. Gandeste-te inapoi cand erai indragostit de mancatul excesiv. Era reactia la o zi stresanta? Te consolai pe tine insuti cu mancare pentru a scapa de singuratate sau plictiseala? Erai usurat ca o perioada stresanta din viata ta a avut in final un sfarsit? Toate aceste situatii pot duce la mancatul emotional excesiv.

Descopera-ti adevaratele nevoie
Nu este intotdeauna un proces usor, dar daca vrei sa scapi de mancatul emotional, trebuie sa inveti sa recunosti si sa ceri ceea ce ai nevoie. Ai nevoie de mancare sau ai nevoie de afectiune? Ai nevoie de mancare sau ai nevoie sa fii apreciat? Cand toate nevoile tale vor fi satisfacute obligatia de a manca va disparea.



Tine un jurnal al mancatului
Un jurnal al mancatului este o metoda excelenta de a tine cont de cata mancare mananci. De asemenea il poti folosi pentru a descoperi emotiile tale si declansatorii mancatului emotional. Asta te poate ajuta sa identifici procesele gandirii rezultand in chef. Dupa ce ai reusit sa identifici aceste ganduri, poti face pasii pentru a le indrepta si sa te indrepti catre urmatorul chef inainte sa apara.



Inlocuieste mancarea cu alte recompense
Invata sa te recompensezi pe tine insuti cu alte lucruri in afara de mancare. Daca vrei sa te simti bine dupa o perioada stresanta, sarbatoreste cu un masaj sau o baie intr-un jacuzzi. Daca vrei sa sarbatoresti dupa ce ai pierdut 10.000 de lire incearca sa iti cumperi o noua costumatie care sa aiba legatura cu un hobby de al tau. Prea multi dintre noi se intorc automat spre mancare ca si recompensa uitand ca sunt si alte metode foarte sanatoase de a scapa de stres. Vorbeste cu cineva care te intelege. Milioane de oameni se lupta cu mancatul emotional, si nu trebuie sa treci prin recuperare singur. Cateodata te poate ajuta sa auzi de la altii care au invins boala si altii care fac fata la aceleasi provocari ca si tine.