Prejudecata gandirii emotionale

De-a lungul istoriei, barbatii au incercat sa atribuie femeilor anumite prejudecati prin care sa submineze autoritatea. Miscarile de egalitate intre sexe definesc acest intreg complex social ca fiind patriarhal. Acest lucru inseamna ca majoritatea etichetelor puse persoanelor de sex feminin, chiar daca nu au scopul de a jigni de fiecare data, intaresc acest fel de porniri partinitoare. Provenit din psihologie, termenul "gender bias" se refera la acele instante in care argumentul unei persoane este vazut ca fiind invalid din cauza identitatii de gen. Mai jos, am pregatit cele doua efecte ale prejudecatii gandirii emotionale.



"Gandesti emotional, deci nu rational"

Acest fel de prejudecata este aplicata femeilor deoarece timp de foarte multa vreme nu au avut aceleasi drepturi si oportunitati ca barbatii. Dreptul la vot sau dreptul la a accede in sistemul juridic erau inexistente acum 100 de ani, de aceea s-a mentinut aceasta prejudecata ca femeile nu pot gandi la fel de rational ca barbatii. Nimic mai neadevarat. Ba chiar, acei barbati care aleg sa eticheteze opiniile femeilor in acest fel dau dovada chiar de un exces emotional care ii face sa refuze o confruntare a ideilor.

"Gandesti emotional, deci automat inferior rationalitatii mele"

Acest este poate cel mai denigrant fel de prejudecata impotriva femeilor pentru ca implica doua mari confuzii: ca gandirea emotionala e inferioara celei rationale si ca nu suporta dreptul la libera exprimare. De aceea, miscarea de egalitate a sexelor este sustinuta din plin de domeniul psihologiei si al stiintelor socioumane si orice fel de identificare a acestor prejudecati reuseste sa aiba un impact pozitiv asupra societatii.