Zaharul in alimentatie

Avand o viata din ce in ce mai agitata si traind intr-un ritm alert fiecare clipa, putem uita cu usurinta ceea ce este important sau nu, ceea ce este benefic sau nu pentru alimentatia noastra de zi cu zi. Zaharul este un nutrient esential pentru buna functionare a corpului nostru, fara acesta celule ajungand sa isi opreasca activitatea si sa moara in final.

Totusi, un consum prea mare de zahar poate sa ne afecteze organismul si sa declanseze boli grave precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau problem dentare grave.
Astazi suntem din ce in ce mai avertizati sa micsoram cat mai mult consumul de zahar. Totusi, de cele mai multe ori ne este greu sa facem acest lucru, nestiind cu exactitate cat zahar contine fiecare aliment pe care il consumam.



Zaharul este un carbohidrat simplu care apartine unei clase de substante chimice cu gust dulce. Acesta apare in diverse forme. Cele trei tipuri principale sunt zaharoza, lactoza si fructoza. Chiar daca celulele corpului au nevoie de glucoza pentru a functiona normal, consumul excesiv de zahar poate dauna foarte mult organismului.

Alimentele pe care le consumam zi de zi si pe care le tot adaugam in regimul nostru alimentar nu sunt tocmai de un real ajutor sanatatii noastre – vorbim aici despre dulciuri, produse de panificatie, produse de tip fast food, bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice, etc.

Statisticile spun ca depasirea unei doze de 13 lingurite de zahar pe zi este deja foarte periculoasa pentru organism si buna functionare a acestuia, in conditiile in care, de exemplu: un baton de Snickers contine 7 lingurite de zahar, un baton Twix contine aproape 3 lingurite de zahar, o doza de Cola contine 7 lingurite de zahar, etc. Tot statisticile medicale sunt cele care recomanda consumul a maxim 150 de calorii de provenienta zaharoasa pentru barbati, zilnic si maxim 100 pentru femei.