Painea poate deveni o necesitate foarte usor. Gustul, textura si concentratia mare de carbohidrati o fac foarte dificil de uitat, si de cand ai inceput este greu sa te opresti. De fapt, la unii indivizi se incepe un proces chimic care le spune sa continue sa manance din ce in ce mai mult.
Nu este de mirare faptul ca multe diete ne spun sa stam departe de paine, in special de painea facuta din faina rafinata.
Esti obsedat dupa paine? Uite niste semne ale faptului ca da:
- dorinta de a manca produse similare cu painea (pastele, prajiturile)
- dorinta de a manca produse din paine in loc de alte produse
- dizabilitatea de a te opri din mancat produse din paine cand nu mai poti sa mananci
- o senzatie de bine si calmitate dupa ce ai mancate produse din paine
- o dorinta de a manca produse din paine imediat dupa ce ai terminat o masa
Daca ai raspuns cu da acestor intrebari, s-ar putea sa ai o obsesie pentru paine. Vestile bune sunt ca nu esti singurul. A fost estimat ca aproape 75% din oamenii supraponderali au o obsesie pentru paine si alti carbohidrati.
Acum ca ti-ai dat seama daca esti sau nu esti dependent de paine, sa trecem la intrebarea urmatoare: De ce creeaza painea dependenta? In fond, nu este facuta din faina? Nu contine painea fibre sanatoase si carbohidrati? Cum poate un produs natural sa creeze dependenta atator oameni?
Oameni diferiti reactioneaza diferit la paine. Cativa indivizi pot sa manance linistiti o cina si un toast si apoi sa isi continue ziua fara repercursiuni. Altii se gasesc dependenti de paine, mancand alte mancaruri bogate in faina pentru a isi potoli foamea si apoi mananca mai multa paine la urmatoarea masa.
Pentru grupul cel din urma, painea este la fel de necesara ca un drog. Cand acesti oameni mananca paine, corpul lor elimina prea multa insulina, cunoscut ca si hormonul foamei. Insulina stimuleaza apetitul, si te pot face sa mananci prea mult. In timp, persoana poate dezvolta o rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina apare cand corpul unei persoana inceteaza sa mai foloseasca insulina corect. Acest defect cauzeaza glucoza, care de obicei iti alimenteaza organele interne sa ramana conectate la sange. De aici, poate rezultat diabetul de tip doi.
De asemenea, nivelurile mari de glucoza din sange declanseaza foamea, care face persoana respectiva sa vrea produse bogate in carbohidrati. Mancand aceste produse poate cauza mai multa insulina declansata si ignorada de catre corp, si nivelurile de glucoza din sange sa creasca. Este un ciclu deloc sanatos.
Adauga aici efectul psihologic de a manca paine, un produs foarte popular si este usor sa vezi de ce painea declanseaza atata dependenta. Produsele de comfort sunt asociate cu sentimente de bine-stare. De asta atatia oameni mananca produse bogate in carbohidrati, ca si painea, cand se simt singuri, stresati, suparati sau plictisiti.
Nu mai este nevoie sa spunem ca painea este doar ceva temporar si nu se supune tuturor nevoilor corpului uman. Persoanele care iau medicamentele fara prescriptia medicului in acest fel sunt predispusi la a manca prea mult fara a gasi satisfactia adevarata din mancare. Este important sa notati ca painea din graunte intregi nu pare sa aiba aceleasi proprietati care creeaza dependenta ca si painea alba ultra-rafinata. Corpul uman digera painea alba foarte rapid. Nu face diferenta intre o felie de paine alba si o felie de prajitura.
Amandoua sunt percepute ca si zahar, cauzand nivelurile de glucoza din sange sa creasca. Dupa aceasta digestie rapida, glucoza din sange se dizolva, rezultand in foame si dorinta de carbohidrati. Sa te opresti din a manca paine este o provocare, dar sanatatea ta are de castigat. Incepe usor prin a iti da tie insuti doua saptamani libere in care sa nu mananci paine. Vei vedea ca si dorintele dupa carbohidrati vor disparea de asemenea dupa o saptamana sau doua.
Cand mananci paine, mananca si o cantitate mica de paine neagra in loc de cea alba. De asemenea fii sigur ca iti asigur produsele preferate ca sa te mentii in forma. Apoi, imediat revino la a evita dorintele care poate te vor indeparta de la drumul dorit.